- Aktuella försäljningar
- Avslutade försäljningar
- Så här köper du egendom av oss
- Varför säljer vi egendom?
- Försäljningsorter
- Vanliga frågor
- Visningsinformation
- Rättslig information
- Får jag sälja min fastighet eller bostadsrätt själv?
- Auktionstorget
- Mer om försäljningarna
- Så här köper du egendom av oss
- Så här köper du en bostadsrätt
Så här köper du en bostadsrätt
Vi säljer bostadsrätter på exekutiv auktion.
Hur får du information om bostadsrätten som är till salu?
Du hittar information om bostadsrätter som är till salu via fliken Fastigheter & bostadsrätter.
I annonsen finns bland annat följande information:
- En beskrivning av bostadsrätten.
- Uppskattat värde.
- Bilder på fastighetens exteriör.
- Vilken dag du kan titta på bostadsrätten (visningsdatum).
Bostadsrätter som ska säljas på auktion annonseras också i Post- och Inrikes Tidningar, tre veckor före auktionsdagen. Försäljningen annonseras även på Hemnet.
När kan du undersöka bostadsrätten?
Bostadsrätten visas enbart vid ett tillfälle före auktionsdagen. I annonsen står det när visningen äger rum.
Vi säljer bostadsrätter i befintligt skick. Det betyder att du köper bostadsrätten i det skick den är i vid tidpunkten för försäljningen. Som köpare har du därför en långtgående undersökningsplikt. Du kan normalt sett inte räkna med att få ersättning i efterhand för eventuella fel. Det är därför viktigt att du inför auktionen skaffar dig noggrann information om bostadsrätten du är intresserad av.
Hur går en visning till?
Visningen leds av våra medarbetare. Det är viktigt att du väntar till dess att de är på plats och inleder visningen. Om vi behöver använda oss av en låssmed för att ta oss in i fastigheten, är det extra viktigt att du följer våra instruktioner.
Av integritetsskäl publicerar vi inte interiörbilder på bostadsrätten. Av samma skäl får du inte fotografera inne i bostadsrätten vid visningen. Det kan göras undantag, exempelvis vid en skada i fastigheten eller om den är obebodd när vi visar den.
Kan visningen ställas in?
En visning och auktion kan ställas in med kort varsel, exempelvis om de skulder som ligger till grund för försäljningen betalas eller om domstolen behöver tid för att avgöra ett överklagande. Vi informerar om inställda auktioner i respektive annons på auktionstorget.se.
Uppgifter om bostadsrätten
Hur går en värdering till?
Vi beskriver och värderar bostadsrätten inför en försäljning. Oftast anlitar vi en oberoende och sakkunnig värderare som har i uppgift att noga ta reda på:
- bostadsrättens skick,
- tillbehör och
- annat som är av betydelse i sammanhanget.
Det är bra, men inte nödvändigt, att värderaren har kontakt med bostadsrättsinnehavaren.
De tillbehör som ingår i försäljningen är sådana som bostadsrättsföreningen placerat i lägenheten. Om bostadsrättsinnehavaren har satt in annan egendom är det inte säkert att du som köpare får ta över den.
Vem ansvarar för att det finns en energideklaration?
Enligt lagen om energideklaration för byggnader ska ägaren se till att det finns en energideklaration innan byggnaden säljs, även om det sker exekutivt. Vi upprättar ingen energideklaration. När det gäller bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns en giltig energideklaration för byggnaden, men det är säljaren av bostadsrätten som ansvarar för att energideklarationen visas upp och lämnas över.
Hur går auktionen till?
Vid auktionen lämnar vi information om varför försäljning sker, vem som begärt försäljningen och annat som är av betydelse för försäljningen. också information om bostadsrätten, om uppskattat marknadsvärde och mycket annat. De som närvarar har möjlighet att ställa frågor.
Budgivningen går till på samma sätt som vid andra auktioner, med muntliga bud och överbud. Auktionsförrättaren bedömer därefter om budet kan godtas. För att budet ska kunna godtas får det inte vara sannolikt att ett avsevärt högre pris kan uppnås.
Kan du inte delta?
Kan du inte närvara på plats vid auktionen kan du skicka ett ombud som deltar istället för dig. Du kan också delta via telefon från något av våra kontor. Det går inte att delta från annan plats. Har du önskemål om att delta via telefon ska du kontakta oss på det telefonnummer som står angivet i annonsen.
Kontakten ska ske mellan klockan 10-14 och senast två arbetsdagar innan auktionen äger rum.
Behöver du legitimera dig?
Du som ropar in eller köper egendom av oss ska kunna visa en giltig legitimation. Om den som ropar in egendom är ombud för någon annan, måste hen styrka sin behörighet genom fullmakt i original eller bestyrkt kopia, om auktionsförrättaren kräver det. I fullmakten måste det framgå att den ger rätt att ropa in den aktuella egendomen. Ropar någon in egendom för en juridisk persons räkning måste rätten att företräda kontrolleras.
När ska du betala handpenning?
Om vi godtar ditt bud ska handpenning om 10 procent av köpeskillingen, eller det högre belopp som vi besämmer betalas direkt. I vissa fall kan auktionsförrättaren ge dig ett kortare anstånd med betalningen, exempelvis för att du ska kunna kontakta din bank om betalningen inte går igenom. Om du inte betalar handpenningen kommer bostadsrätten att ropas ut igen vid samma auktionstillfälle.
Du kan också betala hela köpeskillingen direkt.
Du betalar handpenningen med kort som har chip och pinkod. Vi accepterar inte American Express eller Diners Club. Du måste betala med ditt eget kort. Du kan inte betala ditt köp med någon annans kort. Detta gäller oavsett om du har fullmakt från kortinnehavaren att betala med hens kort.
Kontrollera med din bank så att det inte finns någon beloppsspärr på kortet. Förutom beloppsgräns kan det finnas begränsningar i antalet dragningar du kan göra med kortet. Kontrollera detta med din bank innan auktionstillfället. Du kan inte betala med Swish, postväxel eller sedlar och mynt.
När gör du slutbetalningen?
Den resterande delen av köpeskillingen ska du betala senast den dag vi bestämt. I annonsen brukar det kallas fördelningsdag. Auktionsförrättaren brukar också upplysa om sista dag för betalning vid auktionen. Vanligtvis har du cirka fyra veckor på dig att betala. Om auktionen överklagas ska du ändå betala.
Betalningen sker normalt genom överföring till vårt bankgiro. Överföringen måste ske i god tid så att vi ser betalningen senast på fördelningsdagen. Du kan inte betala med postväxel eller sedlar och mynt.
Vad händer om du inte betalar?
Om du inte betalar resten av köpeskillingen senast på den bestämda dagen, riskerar du att förlora den handpenning som du har betalat. Om priset vid en ny försäljning blir lägre än det pris du skulle ha betalat används din handpenning för att täcka upp mellanskillnaden. Handpenningen används också för att täcka de extra kostnader som är förknippade med en ny försäljning.
Hur ska du betala?
Gör din betalning till bankgiro 272-0902. Det är viktigt att du anger följande information:
- Att det är en slutbetalning.
- Ärendets diarienummer (F-123...)
- Vilken egendom som avses. Skriv lägenhetsnummer eller liknande.
Om auktionen överklagas ska du ändå betala slutlikviden den bestämda dagen.
När får du tillträde till bostadsrätten?
Du har rätt att få tillträde till bostaden när du har betalat hela köpeskillingen och blivit medlem i bostadsrättsföreningen. Observera att det är du själv som måste söka medlemskap i bostadsrättsföreningen. Blankett för ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen hittar du i högerspalten. Föreningen är skyldig att lösa bostadsrätten mot skälig ersättning om du nekas medlemskap i bostadsrättsföreningen.
Vad händer om den tidigare ägaren inte flyttat ut?
Om den tidigare ägaren inte har flyttat ut kan du vända dig till oss och be om hjälp med handräckning. Handräckning är kostnadsfritt för dig som köpare när det gäller tillträde till bostaden och biutrymmen, exempelvis vindsförråd och källarutrymmen som tillhör lägenheten. Om handräckningen gäller andra utrymmen kan du som köpare själv bli ansvarig för kostnaderna.
Du som köpare kan behöva ta hand om det som vi bedömer vara sopor i bostaden. Om kostnader uppstår kan du behöva stå för dessa. Vi kan inte på förhand ge besked om kostnader eller omfattning av en eventuell handräckning.
Det är vanligt att en handräckning tar tre till fyra veckor.
Blanketten för handräckning finner du via en länk i högerspalten. Om du behöver hjälp med att fylla i blanketten är du välkommen att kontakta vår kundservice.
Vad händer om någon överklagar?
Alla våra beslut går att överklaga, även våra försäljningar. Om någon överklagar försäljningen kan domstolen upphäva köpet och förhindra att du får tillträde till lägenheten. Du får då tillbaka dina pengar.
Vem ansvarar för att bostadsrätten är försäkrad?
Vi försäkrar normalt inte utmätt egendom. När du köper sådan egendom vid en exekutiv försäljning bör du själv kontrollera att den är försäkrad. Om egendomen är oförsäkrad, bör du vid behov själv ordna försäkringsskydd.
- Auktionstorget »
- Mer om försäljningarna »
- Så här köper du egendom av oss »
- Så här köper du en bostadsrätt