- Aktuella försäljningar
- Avslutade försäljningar
- Så här köper du egendom av oss
- Varför säljer vi egendom?
- Försäljningsorter
- Vanliga frågor
- Visningsinformation
- Rättslig information
- Får jag sälja min fastighet eller bostadsrätt själv?
- Auktionstorget
- Mer om försäljningarna
- Vanliga frågor
Frågor och svar
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring våra försäljningar.
Hur vet jag att egendomen som säljs är äkta?
Utgångspunkten är att vi på Kronofogden inte ska utmäta och sälja egendom som är förfalskningar eller så kallade piratkopior. För att undvika detta undersöker vi egendomen. Det kan handla om att kontrollera olika kännetecken, märkning och material. Vi kan även anlita värderingsman eller annan sakkunnig att uttala sig om egendomens ursprung eller äkthet. Vi säljer inte egendom om övervägande skäl talar för att det är en piratkopia.
Kronofogden ger ingen garanti för egendomens funktion, ursprung, kvalitet eller äkthet. Du måste själv bilda dig en uppfattning om egendomens skick och vilket pris du är beredd att betala. Det kan du göra när egendomen visas innan försäljningen.
Får du vidarepublicera våra annonstexter och bilder?
Nej, vi godkänner inte vidareanvändning och publicering av annonstexter och bilder.
Våra annonser är en del av ett kungörelseförfarande och är myndighetsutövning. Vi godkänner därför inte att andra kopierar eller vidareanvänder de texter eller bilder som vi publicerar.
I många fall innehåller våra annonser uppgifter som klassificeras som personuppgifter, det är därför viktigt att vi behandlar uppgifterna på rätt sätt med hänsyn till de inblandades integritet.
Jag kunde inte gå på visningen, kommer ni att hålla ytterligare ett visningstillfälle?
Nej, egendom vi säljer visas enbart vid ett tillfälle före auktionsdagen. Det beror på att visningen är en förrättning. Information om datum, tid och plats för visning står angivet i annonsen.
Måste jag vara på plats för att lämna bud?
Ja, du behöver närvara själv eller genom ombud om det rör sig om en auktion på plats. Vid auktioner av bostadsrätter och fastigheter kan du vara med via telefon från något av våra kontor. Ring oss mellan 09.00–15.00 senast två arbetsdagar innan auktionen så hjälper vi dig.
Vid nätauktioner och anbudsförsäljning behöver du inte vara på plats.
- Vid en nätauktion så registrerar du dig som kund och lägger bud elektroniskt.
- När något säljs via anbud, lämnar du ett skriftligt bud till oss.
Vilket är det lägsta priset på auktionen?
Det går inte att säga på förhand. Vi gör en bedömning i varje enskilt fall vilket pris som kan godtas. Men det kan vara bra att veta att det inte tillkommer några slagavgifter eller liknande utöver det bud du lagt.
Måste jag betala moms?
Om det som säljs exekutivt har ingått i momspliktig verksamhet, ingår moms i köpeskillingen. Detta gör att du som har egen momspliktig verksamhet kan ha möjlighet att göra avdrag för momsen. Vi kan aldrig garantera att du får göra avdrag eller inte. Du kan läsa mer om moms på Skatteverkets webbplats.
Vad händer med utmätta saker som inte blir sålda?
Om utmätta saker inte blir sålda auktionerar vi ut dem vid nästa auktionstillfälle. Detta förutsätter att det fortfarande finns en skuld att betala. Förblir sakerna osålda tar vi ställning till om vi ska göra fler försök. Om svaret är nej, avslutar vi utmätningen och lämnar tillbaka egendomen till den betalningsskyldiga.
När går det att använda ett avställt fordon som är köpt på exekutiv auktion?
Vi ser till att handlingarna för ägarbytet skickas till Transportstyrelsen i samband med att du hämtar fordonet. Anmälan för ägarbytet kan inte anmälas via så kallad "direktanmälan" eftersom vi inte är registrerade som ägare vid den exekutiva försäljningen. Du kan omgående ställa på ett avställt fordon om den nya ägaren ordnat en trafikförsäkring för fordonet. Då mejlar vi en "Fordonsanmälan" till Transportstyrelsen.
Får en fastighetsägare själv sälja sin utmätta fastighet i stället för att den ska gå till exekutiv försäljning?
Ja, men fastigheten kommer att vara utmätt även efter försäljningen. Det innebär att innan fastighetsägaren själv säljer en utmätt fastighet bör hen ha samtliga fordringsägares samtycke. Det är lämpligt att fordringsägarna kontaktar oss och lämnar anstånd eller återkallar ärendet.
En fastighet är dömd i mät. Vad innebär det?
En fastighet kan ”dömas i mät”. Bakgrunden är att fastigheten är pantsatt och att den som vill få betalt, via oss eller via en domstol, får fastställt att det finns en fordran med särskild förmånsrätt i fastigheten. När ett utslag eller beslut har meddelats, anses egendomen vara utmätt eller "dömd i mät". Borgenären kan då begära att egendomen säljs av oss. Begäran om försäljning måste ske inom två månader från det att beslutet om att fastigheten dömts i mät har fått laga kraft.
Vad händer med skatten om det blir en vinst på bostadsförsäljningen?
Du kan bli skyldig att betala skatt på vinsten. Du kan läsa mer om reglerna för reavinstbeskattning på Skatteverkets webbplats.
Vad får fastighetsägaren göra med fastigheten från den utmätts tills att den säljs?
Fastighetsägaren får inte förfoga över fastigheten på ett sätt som är till skada för borgenären. Till exempel får hen inte sälja eller på annat sätt överlåta eller föra bort egendom som hör till fastigheten. Det kan gälla byggnad, tillbehör till byggnad som kylskåp eller tvättmaskin, stängsel eller annan anläggning som finns på fastigheten för stadigvarande bruk. Förbudet gäller också träd, buskar och andra växter på fastigheten.
Fastighetsägaren får inte heller hyra eller arrendera ut fastigheten så att det blir till skada för borgenären.
När får jag tillträda fastigheten jag köpt?
Den som köpt fastigheten får i regel tillträda den dag fördelningssammanträdet hålls. Oftast är det fyra veckor efter auktionen. Om fastigheten säljs genom fastighetsmäklare kan tiden för tillträde bestämmas till högst 10 veckor efter försäljningsdagen.
Vad händer om den tidigare fastighetsägaren inte flyttar?
Om den tidigare fastighetsägaren inte flyttar kan du som köpare vända dig till oss och ansöka om handräckning. Handräckning innebär att vi hjälper dig att få tillgång till det du köpt.
- Auktionstorget »
- Mer om försäljningarna »
- Vanliga frågor